Yπάρχει διαφορά ανάμεσα στα blog και τα site;
Αυτό θα απαντήσουμε σήμερα γιατί είναι ένα θέμα γύρω από το οποίο υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση.
Γι΄ αυτό και πρώτα θα δούμε ποιες δεν είναι οι διαφορές ενός blog από ένα site και στη συνέχεια θα πάμε στις πραγματικές διαφορές καταλήγοντας στην πιο σημαντική.
Μύθος Νο 1
Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι εάν μία ιστοσελίδα φιλοξενείται σε free hosted (δωρεάν) πλατφόρμα τότε μιλάμε για blog, ενώ εάν φιλοξενείται σε paid πλατφόρμα (επί πληρωμή) τότε μιλάμε για site.
Aυτό όμως δεν ισχύει.
Αν βαριέσαι να διαβάζεις δες εδώ το σχετικό βίντεο για τις διαφορές blog και site .
Μύθος Νο 2
Παραπλήσιο με αυτό αλλά και πάλι αναληθές είναι το να πιστεύουμε ότι εάν μια ιστοσελίδα είναι στο blogger τότε μιλάμε για blog ενώ αν είναι στο wordpress τότε μιλάμε για site.
Η αλήθεια:Είναι γεγονός ότι συνήθως όταν θέλουμε να φτιάξουμε ένα site προτιμούμε το wordpress, το webbly , το squarespace, το wix και λιγότερο συχνά θα προτιμήσουμε το blogger για να δημιουργήσουμε ένα site.
Παρόλα αυτά αυτό δεν σημαίνει ότι στο wordpress, το webbly και τις άλλες πλατφόρμες που ανέφερα δεν μπορεί να δημιουργηθεί ένα blog.
Άρα η πλατφόρμα στην οποία φιλοξενείται μια ιστοσελίδα δε μπορεί να είναι κριτήριο για να τη χαρακτηρίσουμε blog ή site.
Μύθος Νο 3
Mια άλλη λανθασμένη αντίληψη είναι ότι εάν έχεις subdomain έχεις blog ενώ αν έχεις αγοράσει το δικό σου domain name έχεις site.
Ούτε αυτό ισχύει.
Η αλήθεια: Εάν παραδείγματος χάριν είχες subdomain δηλαδή
- .blogspot.com μετά απ'το όνομα του blog σου
- ή .wordpress.com
- είτε οτιδήποτε τελοσπάντων μετά το όνομα του blog σου
και ξαφνικά αγοράσεις το δικό σου domain name δεν σημαίνει ότι το blog σου θα μεταμορφωθεί σε site.
Ούτε είναι απαραίτητο να γίνει αυτό.
Αφού λοιπόν είδαμε τι δεν ισχύει πάμε να δούμε τι ισχύει, ποιες είναι δηλαδή οι διαφορές του blog από το site.
1η διαφορά μεταξύ blog και site
Mία πρώτη διαφορά, που ήταν πολύ πιο εμφανής όταν δεν υπήρχαν ακόμη τα social media αλλά είχαν κάνει την εμφάνισή τους οι πρώτες πλατφόρμες για blogging είναι ότι, μέχρι να εμφανιστούν τα blog, δεν είχες τη δυνατότητα να γράψεις ότι θέλεις
- δωρεάν και να είναι
- δημόσιο στον ιστό και
- ανιχνεύσιμο από τις μηχανές αναζήτησης.
Υπήρχαν κάποια φόρουμ και κάποια πρώιμα κοινωνικά δίκτυα, παραδείγματος χάρη το Myspace, όπου μπορούσες φυσικά να γράφεις ότι ήθελες, αλλά δεν ήταν ούτε δημόσιο ούτε ανιχνεύσιμο από τις μηχανές αναζήτησης.
Για να το διαβάσει κάποιος θα έπρεπε να είναι μέλος του φόρουμ ή του κοινωνικού δικτύου όπως φυσικά γίνεται και σήμερα με το facebook, το instagram και όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα όπου κάποιος για να δει τι έχεις ποστάρει,τι έχεις ανεβάσει εκεί πρέπει να είναι ο ίδιος μέλος,χρήστης του κοινωνικού αυτού δικτύου.
Το blog λοιπόν ήταν το πρώτο μέσο που απελευθέρωσε αυτήν τη δυνατότητα, που έδωσε αυτή τη δυνατότητα ,δηλαδή τη δυνατότητα να αποκτήσει βήμα και φωνή ο καθένας και μάλιστα δωρεάν.
Αυτή η ιδιότητα των blog είναι σημαντική ακόμη και σήμερα. Με τα 15 GB χώρο φιλοξενίας που σου παρέχει η Google μπορείς να έχεις το blog σου δωρεάν για πάντα, εάν κάνεις προσεκτική χρήση αυτού του χώρου δηλαδή δεν ανεβάζεις μεγάλα πολυμέσα στο blog σου (δηλαδή αν δεν ανεβάζεις τεράστιες φωτογραφίες).
Πριν ανεβάσεις μια φωτογραφία στο blog σου θα πρέπει να την έχεις επεξεργαστεί και να την έχεις μικρύνει ώστε και το blog σου να φορτώνει πιο γρήγορα και να μην σπαταλάς και το χώρο φιλοξενίας σου. Αυτό ισχύει είτε έχεις δωρεάν φιλοξενία, είτε επί πληρωμή φιλοξενία, καθώς τις περισσότερες φορές στα πακέτα φιλοξενίας ο χώρος που σου δίνεται δεν είναι απεριόριστος).
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σου προτείνω να αγοράσεις δικό σου domain name ή να αγοράσεις πακέτο φιλοξενίας σε κάποια άλλη πλατφόρμα.
Θέλω όμως να έχεις στο νου σου ότι η δυνατότητα να έχεις βήμα και φωνή δωρεάν ήταν αυτό που ξεχώρισε αρχικά τα blog από τις υπόλοιπες ιστοσελίδες και τους έδωσε τη δύναμη και τη δυναμική που έχουν μέχρι και σήμερα.
2η διαφορά μεταξύ blog και site
Επίσης ένα βασικό γνώρισμα των blog είναι η δυνατότητα σχολιασμού.
Εάν δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού. δεν μπορούμε να μιλάμε για blog.
Μπορεί και ένα site να έχει δυνατότητα σχολιασμού, μπορεί και να μην έχει.
Αυτό δεν μας πειράζει στο πώς θα το χαρακτηρίσουμε, εξακολουθεί να είναι site. Θα γράψω παρακάτω τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα τους μετά και θα καταλάβεις γιατί παραμένει site είτε έχει είτε δεν έχει δυνατότητα σχολιασμού.
Ένα blog όμως αν δεν έχει δυνατότητα σχολιασμού δεν μπορεί να χαρακτηριστεί blog,δεν είναι blog.
Η σημαντικότερη διαφορά ανάμεσα σε ένα blog και ένα site
Και πάμε τώρα στην πιο σημαντική κατά τη γνώμη μου διαφορά του blog από το site και αυτή είναι ότι το blog είναι προσανατολισμένο γύρω από το περιεχόμενο ενώ το site είναι προσανατολισμένο γύρω από προϊόντα και υπηρεσίες.
Δηλαδή στο blogging μετράει
- το περιεχόμενο και
- ο blogger,
ενώ σε ένα site κυριαρχούν
- τα προϊόντα,
- oi υπηρεσίες και
- το εταιρικό brand.
Aυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα blog μέσα από το οποίο πουλάμε προϊόντα και υπηρεσίες ούτε ότι ένα site δεν μπορεί να έχει ενσωματωμένο το δικό του blog.
Αυτό όμως που καθορίζει ποιο είναι blog και ποιο είναι site είναι ποιο από τα δύο γνωρίσματα κυριαρχεί.
Αν λοιπόν έχουμε μία ιστοσελίδα η οποία είναι content oriented μιλάμε για blog ενώ αν έχουμε μια ιστοσελίδα που είναι products and services oriented μιλάμε για site.
Διάβασε σχετικά: Το σύστημα για να γράφεις καλύτερα άρθρα σε λιγότερο χρόνο
Είναι λάθος να λέω ότι έχω site;
Σε κάθε περίπτωση έχει επικρατήσει να χρησιμοποιούμε τους όρους εναλλάξ ένα site σπανίως θα το πούμε blog αλλά πολλές φορές ένα blog θα το πούμε site.
Κι αυτό κυρίως γιατί πολύς κόσμος δεν είναι εξοικειωμένος με το τι είναι blog, στα ελληνικά επίσης υπάρχει και η περίπτωση κάποιος να ακούσει μπλοκ και να μπερδευτεί εντελώς με τα μπλοκ σημειώσεων, οπότε μπορούμε να χρησιμοποιούμε τους όρους εναλλάξ, μπορούμε δηλαδή ένα blog να το πούμε site αλλά πρέπει να γνωρίζουμε, καλό είναι να γνωρίζουμε ποιες είναι οι διαφορές ούτως ώστε να ξέρουμε τι πάμε να κάνουμε όταν ξεκινάμε να χτίσουμε μία online παρουσία.
Τώρα λοιπόν ξέρεις ποιες είναι οι διαφορές του blog από το site και πιστεύω ότι μπορείς να καταλάβεις τι από τα δύο σε εξυπηρετεί.για να ξεκινήσεις.
Αν αυτό που θέλεις να ξεκινήσεις είναι το δικό σου blog τότε μπορείς να διαβάσεις σε αυτό το άρθρο όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να φιτάξεις blog δωρεάν αλλά και τι πρέπει να ξέρεις πριν ξεκινήσεις ένα blog.
Αν έχεις ήδη blog ή site και θέλεις να αποκτήσεις περισσότερους επισκέπτες μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση στο ελληνικό ebook για το SEO δωρεάν.
Δέσποινα, αρχισυντάκτρια του edityourlifemag.gr
Πολύ χρήσιμο άρθρο. Εγώ πίστευα ότι απλά ότι έχει 1 άτομο θεωρείται blog και ότι έχει παραπάνω άτομα από πίσω θεωρείται site. Μην με ρωτήσετε γιατί δεν ξέρω. 😅
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική πεντακάθαρη παρουσίαση! Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική πεντακάθαρη παρουσίαση! Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημοσίευση σχολίου
Take a moment to leave a comment!