Ποιες από τις συνήθειες σου είναι βαμπίρ ενέργειας και πώς θα τις αλλάξεις

Ειλικρινά έχω βαρεθεί να διαβάζω για τους τοξικούς ανθρώπους και τις τοξικές σχέσεις. Όποιο περιοδικό και να ξεφυλλίσω, σε όποια ιστοσελίδα και να περιηγηθώ, συνεχώς βλέπω μπροστά μου αυτές τις δύο λέξεις: "τοξικές σχέσεις". Σίγουρα υπάρχουν τοξικές σχέσεις και τοξικοί άνθρωποι, δεν το αμφισβητώ καθόλου. Με μία μικρή διευκρίνηση όμως: Κάποιος που είναι τοξικός για εμάς, δε σημαίνει ότι είναι τοξικός και για τους άλλους. Είναι θέμα χημείας, πώς να το κάνουμε! Και ναι λοιπόν, υπάρχουν τοξικοί άνθρωποι εκεί έξω και πολλές από τις σχέσεις που συνάπτουμε είναι τοξικές. Μήπως όμως σου συμβαίνει πιο συχνά από όσο αντέχεις; Σε αυτή την περίπτωση έχει αναρωτηθεί μήπως είσαι εσύ η ίδια τοξική για τον εαυτό σου; 


βαμπιρ ενέργειας


Αυτή την ερώτηση πρώτα την έκανα εγώ στον εαυτό μου. Και ναι, η διαπίστωση με σόκαρε. Είναι τρομερό το πόσο μπορεί να σαμποτάρουμε τον εαυτό μας με την αρνητική ενέργεια που έχουμε κάποιες φορές, και το ζημιογόνο της υπόθεσης είναι ότι δεν το καταλαβαίνουμε. Μέχρι που φτάνει η στιγμή να αναρωτηθούμε "Γιατί νιώθω μονίμως μία εξάντληση;" "Γιατί δεν χαίρομαι όπως παλιότερα;" "Γιατί μου συμβαίνουν συνεχώς αναποδιές;" "Γιατί έχω συνεχώς κακή διάθεση;" Η αλήθεια είναι ότι στην παρούσα φάση οι συνθήκες δεν βοηθάνε και πολύ. Όμως οι συνθήκες ποτέ δεν θα είναι ιδανικές. Είναι στο χέρι σου όμως να βελτιώσεις τη ζωή σου διώχνοντας μια και καλή τα δικά σου βαμπίρ ενέργειας!

Θα διαπιστώσεις ότι είναι πολύ πιο απλό από όσο φανταζόσουν!

1. Συγχώρεσε και προχώρα. Το να κρατάς κακία σε κάποιον σε κρατάει πίσω. Και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, σου ρουφάει ενέργεια. Δες το απλά. Όσο εμμένεις σε ένα αρνητικό συναίσθημα, τόσο το σκέφτεσαι και το κλωθογυρνάς και δεν σε αφήνει να ησυχάσεις. Επικεντρώνεις όλη σου τη σκέψη και την ενέργεια εκεί μέχρι που εξαντλείσαι. Και δεν είναι ευχάριστη εξάντληση αυτή, γιατί μετά νιώθεις άδειος. Δεν καταφέρνεις τίποτα έτσι. Συγχώρεσε, ακόμα κι αν δεν στο έχουν ζητήσει. Δεν το κάνεις για τον άλλον, το κάνεις για εσένα. Συγχώρεσε και προχώρα παρακάτω. 

2. Μην ασχολείσαι πολλές ώρες με τα social media. Τα social media είναι εργαλείο. Μέχρι εκεί. Χρησιμοποίησε τα για επικοινωνία, για λίγο inspiration, για δικτύωση, για ενημέρωση. Όλα αυτά μπορείς να τα κάνεις και σε σύντομο διάστημα. Δεν είναι ανάγκη να παραμένεις με τις ώρες σκρολάροντας την οθόνη και γεμίζοντας εικόνες και πληροφορίες που δεν σου προσφέρουν κάτι. Και σε καμία περίπτωση μην παρασύρεσαι από την "τέλεια ζωή" των άλλων. Γιατί πίστεψέ με, και αυτοί οι άλλοι θα ήθελαν να ζουν την "τέλεια ζωή" που προβάλουν. 
αυτό 
3. Κοιμήσου νωρίς. Ο ύπνος είναι φάρμακο, το έχουμε ξαναπεί. Ο σωστός και ποιοτικός ύπνος όμως. Αέρισε καλά τον χώρο σου πριν κοιμηθείς, άσε τις συσκευές που φορτίζουν κάπου μακριά από το κρεβάτι, φρόντισε να μην έχεις φάει βαριά λίγες ώρες πριν, βάλε το ξυπνητήρι σου να χτυπήσει δέκα λεπτά νωρίτερα και ξάπλωσε. Εάν είσαι νυχτοπούλι, στην αρχή μπορεί να δυσκολευτείς. Είναι όμως μία συνήθεια που αν την αποκτήσεις, θα δεις ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα αποδίδει. Θα ξυπνάς πιο ξεκούραστη και δεν θα σου φαίνεται άθλος το να σηκωθείς από το κρεβάτι.

βαμπιρ ενέργειας



4. Αποδεσμεύσου από την τελειομανία. Το να είσαι τέλειος και να τα κάνεις όλα τέλεια εκτός από απελπιστικά βαρετό είναι και αγχωτικό. Κι αν θέλεις τη γνώμη μου, δεν σε εξελίσσει κιόλας. Σκέψου και κάτι απλό: Πόσο ευχάριστο σου είναι να έχεις δίπλα σου έναν "τέλειο" άνθρωπο; Γιατί λοιπόν επιδιώκεις αυτός ο άνθρωπος να είσαι εσύ; Αγάπησε τις ατέλειές σου και αποδέξου τες. Προσπάθησε να βελτιώσεις ότι θέλεις και ότι θεωρείς ότι θα σε εξελίξει σαν άνθρωπο και δοκίμασε να κάνεις νέα πράγματα. Και όχι τέλεια. 

5. Ξεκίνα να πίνεις νερό. Το νερό δεν βοηθάει μόνο στο αδυνάτισμα, στον μεταβολισμό και στο όμορφο δέρμα. Όταν είσαι αφυδατωμένος τότε ο οργανισμός σου καταναλώνει περισσότερη ενέργεια και κατά κάποιο τρόπο σε εξαντλεί. Είναι τόσο απλό. 

6. Κάνε διάλειμμα. Είτε είναι διακοπές, είτε είναι μία Κυριακή, είτε είναι ένα απόγευμα. Όταν τελειώνεις τη δουλειά κλείσε το laptop και κάνε μία παύση. Το να χαλαρώνεις στον καναπέ (ναι κι αυτό ευεργετικό είναι) και να έχεις το ένα μάτι στο κινητό σου μήπως έρθει κάποιο email αυτό δεν λέγεται παύση. Και σε καμία περίπτωση μην κουβαλάς τη δουλειά στις διακοπές σου. Το σώμα και το πνεύμα έχουν ανάγκη από ξεκούραση κι από "άδειασμα" ώστε όταν επιστρέψεις στα καθήκοντά σου να είσαι πιο παραγωγική και αποδοτική. Κι αυτό δεν το λέω εγώ, το λέει η επιστήμη. Και ποιος αμφισβητεί τα λόγια της επιστήμης;

7. Μάθε να λες όχι. Το όχι είναι μία ολοκληρωμένη πρόταση. Δεν χρειάζεται να πεις κάτι παραπάνω, δεν χρειάζονται δικαιολογίες. Και το βασικότερο: δεν χρειάζεται να νιώθεις ενοχές όταν λες αυτή τη δισύλλαβη λεξούλα. Όχι. Είναι τόσο απελευθερωτικό να αρνείσαι κάτι που δεν μπορείς ή δεν θέλεις να κάνεις. Το όχι εφαρμόζεται και στη δουλειά και στις σχέσεις και στην οικογένεια, παντού. Εάν πιεστείς να αναλάβεις κάτι που θα ήθελες να έχεις αρνηθεί, κανένας δεν κερδίζει. Μάθε να θέτεις τα όριά σου και να τα υπερασπίζεσαι. Αυτό δεν είναι μόνο προστασία της ενέργειά σου. Είναι μία προσωπική νίκη!

Εσύ έχεις κάποια συνήθεια που έχεις διαπιστώσει ότι είναι "βαμπίρ ενέργειας"; Τι έκανες για να την αποβάλλεις; 

6 Σχόλια

Take a moment to leave a comment!

  1. Όλα είναι χρήσιμα και απαραίτητα. Μα είναι ικανότητες που θέλουν χρόνο να τις χτίσεις και να τις αποκτήσεις. Συνειδητοποίησε ότι καλό είναι να συμβούν και όλα σιγά σιγά θα γίνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα θα γίνουν σιγά σιγά και στην ώρα τους, απλά αν μπορούμε να βοηθήσουμε λιγάκι το κάνουμε! :)

      Διαγραφή
  2. Πολύ σωστή παρατήρηση...πολλές φορές προκαλούμε εμείς τα προβλήματα μας στον εαυτό μας, οπότε πρέπει να ξεκινήσουμε από μέσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ απόλυτα με τα λόγια σου. Είναι περισσότερες οι φορές που εμείς δημιουργούμε την αρνητική ενέργεια στον εαυτό μας, απ' ότι οι άλλοι άνθρωποι.
    Συνειδητοποιώντας το, προσπαθώ σιγά σιγά να παίρνω χρόνο για μένα και να αποστασιοποιουμε λιγάκι από τις καταστάσεις και τα γεγονότα. Να αναπνέω βαθιά και ήρεμα, να έχω τον χρόνο και τον χώρο να αξιολογώ καλύτερα ανθρώπους, λόγια και πράξεις.
    Στόχους μου: να λέω πολλά "όχι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρα πολύ σωστή και ωραία τακτική αυτή που εφαρμόζεις, κι εγώ προσπαθώ να κάνω το ίδιο (όχι πάντα με επιτυχία)! Ελπίζω να πετύχεις τον στόχο σου! :)

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Take a moment to leave a comment!

-->