Σαλάτα. Μία λέξη χίλιες εικόνες.
Αλήθεια εσένα τι έρχεται στο μυαλό σου με το άκουσμα της λέξης "σαλάτα";
- Μία γαβάθα άνοστο μαρούλι;
- Ένα βαθύ πιάτο χωριάτικη με μπόλικη φέτα;
- Ένα μπολ με κοτοπουλάκι, παρμεζάνα τριμμένη, σος, καλαμπόκι, άντε και λίγο πρασινάδα;
Τελικά η σαλάτα είναι μία διφορούμενη έννοια.
Ειδικά τώρα το καλοκαίρι πολύ συχνά μπορεί να αντικαταστήσει ένα γεύμα, καθώς θεωρείται δροσερό και ελαφρύ πιάτο ό,τι πρέπει στις μέρες καύσωνα.
Μπορεί όμως να αντικαταστήσει ένα γεύμα και οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, όταν θέλεις να φας κάτι ελαφρύ και γρήγορο, είτε επειδή είσαι στη δουλειά, είτε επειδή το επόμενο γεύμα σου θα είναι πιο πλούσιο και θέλεις να κρατήσεις τις ισορροπίες, είτε επειδή νιώθεις ότι το έχεις παρακάνει και θέλεις κάπως να μειώσεις τις θερμίδες σου (λάθος).
Και φυσικά η σαλάτα είναι το κύριο συνοδευτικό του φαγητού σου, αφού συνέχεια θα διαβάζεις: Μαζί με το γεύμα να καταναλώσεις και σαλάτα.
Ποια σαλάτα όμως είναι "σωστή" για τις παραπάνω περιπτώσεις;
Πότε η σαλάτα είναι πραγματικά υγιεινή και θρεπτική και με λίγες θερμίδες;
Και επιτέλους, τι κάνεις λάθος και ενώ τρως πολλές σαλάτες δε νιώθεις ότι τρέφεσαι υγιεινά;
Θα σου πω κάτι που λίγο πολύ ήδη γνωρίζεις: Λέγοντας σαλάτα εννοούμε πρασινάδα. Εννοούμε λαχανικά. Τα υπόλοιπα είναι πρόσθετα στη σαλάτα σου.
Εδώ θα ήθελα να διευκρινίσω κάτι. Δεν "δαιμονοποιούμε" όλες αυτές τις τροφές, αν και κάποιες καλό θα ήταν να αποκλείονται από τη διατροφή σου.
Όταν όμως επιλέγεις να φας μία σαλάτα, την επιλέγεις για τα θρεπτικά της συστατικά, όταν συνοδεύει το φαγητό σου πρέπει να είναι ελαφριά και όχι φορτωμένη, κι όταν την επιλέγεις σαν κυρίως γεύμα πρέπει να είναι χορταστική αλλά ελαφριά και να μην χάνει την θρεπτική της αξία.
Σε αυτό το πλαίσιο ακολουθούν και οι παρακάτω συμβουλές.
1. Μην προσθέτεις αλλαντικά στη σαλάτα σου. Καλό θα ήταν να αποφεύγεις τα αλλαντικά γενικότερα, αφού είναι γεμάτα συντηρητικά και αλάτι. Εάν θέλεις να προσθέσεις λίγη πρωτεΐνη στη σαλάτα σου, μπορείς να βάλεις κομματάκια από στήθος κοτόπουλου, από γαλοπούλα ή να προσθέσεις cottage cheese. Τα αλλαντικά σου δίνουν πάρα πολλές επιπλέον άχρηστες θερμίδες (αφού δεν έχουν θρεπτική αξία) και δεν σε βοηθούν να χορτάσεις. Εκτός κι αν προσθέσεις μισό κιλό σαλάμι σε φέτες, οπότε σε αυτή την περίπτωση πάρε ένα πιτόγυρο καλύτερα.
2. Απέφυγε τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. Έχει γίνει πλέον trend η προσθήκη ξηρών καρπών στη σαλάτα. Και οι ξηροί καρποί είναι ευεργετικοί, αφού περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, καλά λιπαρά και πρωτεΐνη. Πρέπει να καταναλώνονται όμως με μέτρο. Ειδικά οι καραμελωμένοι ξηροί καρποί πρέπει να αποφεύγονται τελείως. Είναι γεμάτοι ζάχαρη και στην ουσία δεν σου προσφέρουν κάτι, ειδικά σε ένα γεύμα που το έχεις επιλέξει σαν πιο "υγιεινό και ελαφρύ". Εάν λείπει από τη σαλάτα σου μία πιο γλυκιά γεύση, τότε πρόσθεσε φρούτα ή μικρή ποσότητα από σταφίδες. Αυτόματα θα καλύψει την ανάγκη για γλυκό, και δεν θα σε φορτώσουν με περιττές θερμίδες.
3. Τα ζυμαρικά στη σαλάτα δεν είναι καλή επιλογή για ... σαλάτα. Τα ζυμαρικά είναι πεντανόστιμα και φυσικά δεν αποκλείονται από το διαιτολόγιό σου. Όμως όταν τα προσθέτεις στη σαλάτα να ξέρεις ότι δεν τρως σαλάτα, αλλά ζυμαρικά με λαχανικά. Και όχι, δεν είναι ένα "ελαφρύ" πιάτο. Εάν θέλεις ωστόσο να προσθέσεις κάτι αντίστοιχο, τότε προτίμησε κινόα. Είναι φουλ θρεπτική, περιέχει πολλή πρωτεϊνη και φυτικές ίνες που θα σε κρατήσει χορτάτη για περισσότερη ώρα. Εάν θέλεις και τον υδατάνθρακά σου, αντί για ζυμαρικά προτίμησε ρύζι. Πιο ελαφρύ, και σου δίνει περισσότερη ενέργεια.
4. Μην προσθέτεις dressing στη σαλάτα σου. Το dressing είναι ίσως ο πιο ύπουλος εχθρός μιας ισορροπημένης διατροφής. Τα έτοιμα dressing έχουν πάρα πολλά συντηρητικά, ζάχαρη, λιπαρά ενώ δεν προσφέρουν τίποτα στον οργανισμό σου. Μπορείς ωστόσο να φτιάξεις ένα δικό σου dressing με ελαιόλαδο, ή μια δική σου σος με αβοκάντο. Έτσι θα έχεις και έξτρα γεύση και θα εφοδιαστείς με καλά λιπαρά οξέα που θα σε βοηθήσουν να απορροφήσεις όλες τις βιταμίνες που έχει να σου προσφέρει η σαλάτα.
5. Μην προσθέτεις τηγανιτές τροφές στη σαλάτα σου. Ακόμα και τα λαχανικά εάν είναι τηγανιτά δεν είναι μια καλή επιλογή για σαλάτα. Δεν θα συζητήσω καν για τηγανιτές πατάτες. Εάν θέλεις κάτι πιο τραγανιστό μπορείς να προσθέσεις ξηρούς καρπούς ή μία φρυγανιά κομμένη σε μικρά κομματάκια.
Ναι η σαλάτα είναι σούπερ θρεπτική και πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά. Γεμάτη με λαχανικά όμως και όχι σάλτσες, μπέικον (ooops), μακαρόνια και λοιπές.. λιχουδιές! Εσύ μήπως κάνεις κάποια από τις παραπάνω ατασθαλίες;
Ναι η σαλάτα είναι σούπερ θρεπτική και πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά. Γεμάτη με λαχανικά όμως και όχι σάλτσες, μπέικον (ooops), μακαρόνια και λοιπές.. λιχουδιές! Εσύ μήπως κάνεις κάποια από τις παραπάνω ατασθαλίες;
Μάθε πώς θα χάσεις εύκολα τα κιλά της καραντίνας αλλά και γιατί δε χάνεις βάρος ενώ προσπαθείς
Βίλλυ από Make up your dayz
Εγώ επειδή τρώω γενικά σαλάτες, η αλήθεια είναι περισσότερο τώρα το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα αυτό που συνήθως προτιμώ είναι είτε μια απλή με μαρούλι,τόνο και φέτα είτε η κλασσική χωριάτικη που όλοι γνωρίζουμε. Και στις δύο περιπτώσεις όταν θέλω κάτι για να είναι πιο εύγευστη φτιάχνω μια σος με τα εξής υλικά: μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι,ένα κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα και λίγο ελαιόλαδο. Νομίζω πως είναι η καλύτερη εναλλακτική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ εναλλακτική σου είναι ιδανική! Μία σος απολύτως θρεπτική, υγιεινή, και εύγευστη! Και πολύ ωραία για να γίνονται οι σαλάτες λιγότερο βαρετές!
ΔιαγραφήΔημοσίευση σχολίου
Take a moment to leave a comment!