Η δίαιτα ή η αυστηρή διατροφή, όπως θέλεις μπορείς να το πεις, είναι ίσως ο μεγαλύτερος εχθρός για την υγεία σου. Και τη σωματική αλλά και την ψυχική. Κυρίως την ψυχική.
Μπαίνεις σε αυστηρό πρόγραμμα για ένα διάστημα (μικρό ή μεγάλο), στερείσαι τα πάντα, αρχίζεις να μισείς κάποιες τροφές που υπό άλλες συνθήκες μπορεί και να τις αγαπούσες, αποφεύγεις τα κοινωνικά (αφού κάνεις δίαιτα τι θα φας στο τσιπουράδικο που βγαίνει η παρέα σου;), περιμένεις πώς και πώς να τελειώσει αυτή η περίοδος "νηστείας" ή ακόμα χειρότερα αφαγίας και αφού τελειώσει με πολύ κόπο και άπειρες θυσίες έχεις χάσει λιγότερα κιλά από αυτά που ήθελες.
Και μετά πώς επανέρχεσαι στις κανονικές σου διατροφικές συνήθειες;
Το μυστικό ή καλύτερα "το κλειδί" για την απώλεια βάρους και το πιο σημαντικό, τη διατήρηση απώλειας βάρους είναι ένα: Να αλλάξεις διατροφικές συνήθειες. Αυτό που λέμε lifestyle. Να μην το κάνεις για μία περίοδο μόνο, αλλά να γίνει κομμάτι σου, να ζεις με αυτό, να το βάλεις στην καθημερινότητά σου. Το έχεις δοκιμάσει;
Και φυσικά δε χρειάζεται να φτάσεις σε ακρότητες, ίσα ίσα που αυτές πρέπει να τις αποφύγεις. Άλλωστε δεν οδηγούν πουθενά. Την επιτυχία τη δίνουν οι πολύ απλές λύσεις. Και είναι μόλις δύο!
1. Απέφυγε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Η αλήθεια είναι πως η λίστα των επεξεργασμένων τροφίμων είναι πιο μεγάλη απ'ότι ίσως φαντάζεσαι. Τουλάχιστον εγώ είχα μπερδευτεί σε αυτό το θέμα, καθώς θεωρούσα ότι είναι τα πατατάκια, γαριδάκια, τσιπς, σοκολατάκια, μπισκοτάκια κι όλα αυτά τα γνωστά σε όλους ως ανθυγιεινά.
Όμως δεν είναι μόνο αυτά.
Επεξεργασμένα τρόφιμα είναι όλα όσα έχουν υποστεί οποιαδήποτε επεξεργασία μέχρι να φτάσουν στο πιάτο. Έτσι λοιπόν σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όλα τα κατεψυγμένα, π.χ. πίτσες κατεψυγμένες, κρέατα έτοιμα σε συσκευασίες, διάφορα "πιτάκια", έτοιμα συσκευασμένα γεύματα που θέλουν ζέσταμα πριν καταναλωθούν, όλα τα τρόφιμα στα οποία έχουν προστεθεί γλυκαντικές ουσίες ή έξτρα ζάχαρη, όπως επιδόρπια γιαουρτιού και έτοιμες σάλτσες, αλλά ακόμα και τα τρόφιμα σε κονσέρβες είναι σε αυτή τη λίστα.
Αυτό που με εξέπληξε είναι ότι και οι έτοιμες, κομμένες και συσκευασμένες σαλάτες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Όπως καταλαβαίνεις εκεί θέλει δουλειά και εκεί είναι που πρέπει να αλλάξουν οι διατροφικές σου συνήθειες. Αν σκεφτείς ότι ακόμα και το τοστ που φτιάχνεις μόνη σου στο σπίτι και ελέγχεις και το ψωμί που θα χρησιμοποιήσεις, δεν είναι και τόσο υγιεινή επιλογή τελικά, αφού και τα αλλαντικά, αλλά και το ψωμί του τοστ επεξεργασμένα τρόφιμα είναι.
Τι πρέπει να κάνεις σε αυτή την περίπτωση;
Να ετοιμάζεις εσύ τα γεύματα και τα σνακ σου επιλέγοντας φρέσκα υλικά.
Κι όλο αυτό γίνεται γιατί τα τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία έχουν επιπλέον ζάχαρη, αλάτι και συντηρητικά που επιβαρύνουν την υγεία αλλά και το βάρος.
Μία ιδέα για να ελέγξεις τι τρως και να κάνεις μικρές αλλαγές στις καθημερινές διατροφικές σου επιλογές είναι τα food swaps. Στην αρχή μπορεί όλο αυτό να σου φαίνεται λίγο περίπλοκο.
Κι όμως δεν είναι καθόλου!
Και εφόσον μάθεις να κάνεις σωστές επιλογές, διαλέγοντας πάντα κάτι φρέσκο κι όχι κάτι "έτοιμο" θα δεις ότι πάρα πολύ γρήγορα θα συνηθίσεις σε αυτό και δεν θα μπορείς να επιλέξεις κάτι άλλο, γιατί θα σου φαίνεται "βαρύ".
Εκτός όμως από την αλλαγή στο σώμα σου, θα δεις και μεγάλη αλλαγή στον οργανισμό σου.
Θα σταματήσεις να νιώθεις πρήξιμο, κούραση, ότι δεν έχεις ενέργεια, και δεν θα έχεις σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή σου. Θα νιώθεις χορτάτη για περισσότερη ώρα και δεν θα καταφεύγεις στο γνωστό σε όλες μας τσιμπολόγημα!
2. Πρόσεξε την ποσότητα που καταναλώνεις. Οι θερμίδες που καταναλώνει ο καθένας καθημερινά διαφέρουν. Έχουν σχέση με τη σωματική δραστηριότητα, την ηλικία, τον μεταβολισμό κι ένα σωρό άλλες παραμέτρους. Οπότε δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες και δεν πρέπει να καταναλώνουμε τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Από την άλλη το ότι κάνεις υγιεινές επιλογές δε σημαίνει ότι μπορείς να τρως ανεξέλεγκτα και τεράστιες ποσότητες.
Το αβοκάντο για παράδειγμα είναι σούπερ υγιεινό και υπερ-θρεπτικό και πεντανοστιμο και μόνο καλό κάνει στην υγεία. Το ένα αβοκάντο όμως, όχι τα πέντε αβοκάντο.
Πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι πολλές από τις υγιεινές και θρεπτικές τροφές είναι πολύ πλούσιες σε θερμίδες, οπότε πρέπει να προσέχεις την ποσότητα.
Το θετικό είναι ότι συνήθως σε χορταίνει πολύ μικρή ποσότητα, οπότε αποφεύγεις και την υπερ-κατανάλωση. Και κάτι τελευταίο: 1000 θερμίδες είναι 1000 θερμίδες. Από όπου κι αν τις λάβεις είναι 1000 θερμίδες.
Όποια στιγμή κι αν τις καταναλώσεις θα εξακολουθήσουν να είναι 1000 θερμίδες. Τότε για ποιο λόγο να φας μία μπανάνα κι όχι μια μικρή μπάρα σοκολάτας γάλακτος που έχουν τις ίδιες θερμίδες;
Για να διατηρήσεις τις καλές διατροφικές συνήθειες θα πρέπει να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου και τροφές που σου αρέσουν πολύ. Μπορεί η σοκολάτα γάλακτος να μην κάνει καλό στο σώμα, κάνει όμως καλό στην ψυχή! Και για να επανέλθω στο αρχικό ερώτημα, θα επιλέξεις μία μπανάνα αντί για μία σοκολάτα, γιατί η μπανάνα είναι πλούσια σε βιταμίνες που χρειάζεσαι, σου προσφέρει αίσθημα κορεσμού, και δεν έχει λιπαρά.
Διάβασε σχετικά: Πώς να χάσεις κιλά χωρίς να μετράς τις θερμίδες
Μην ξεχνάς όμως και το πιο σημαντικό: Μην κάνεις τίποτα με πίεση. Μην αποκλείεις τροφές που σου αρέσουν επειδή "παχαίνουν".
Καμία τροφή δεν πρόκειται να σε παχύνει εάν την καταναλώνεις με μέτρο.
Αυτό που μπορεί να σε παχύνει είναι η πολύ μεγάλη ποσότητα και το μόνιμο άγχος για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να την καταναλώσεις. Και ξέρεις τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση, έτσι; Από την πολλή σκέψη καταλήγεις να τρως τη διπλάσια ποσότητα.
Βίλλυ από Make up your dayz
Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που γράφεις κι εγώ εδώ και καιρό ψάχνομαι για το πώς θα κάνω μία δίαιτα που να έχει αποτελέσματα που θα είναι μόνιμα
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημοσίευση σχολίου
Take a moment to leave a comment!