Σήμερα η Ερωφίλη μας δίνει τη συνταγή για μελομακάρονα που πετυχαίνουν κάθε χρόνο. Φτιάξτε τα κι εσείς και πείτε μας εντυπώσεις!
Υλικά για να φτιάξετε μελομακάρονα
Για τη ζύμη
1 ποτήρι ζάχαρη
2 ποτήρια λάδι
½ ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 κ. γλ. κανέλα
1 κ. γλ. σόδα
Προαιρετικά 2 κ. σούπας
κονιάκ ή ξύσμα πορτοκαλιού
Αλεύρι για όλες τις
χρήσεις, περίπου 700 γρ.
Γράφει η Ερωφίλη από το ιστολόγιο erofilipateraki.gr
Για το σιρόπι
1 ποτήρι ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια μέλι
Για το γαρνίρισμα
Χοντροκοπανισμένα
καρύδια και φυστίκια Αιγίνης
Προαιρετικά τα ανακατεύετε
με λίγη κανέλα
(Είναι η πρώτη φορά που
έφτιαξα μελομακάρονα κι αφού μου πέτυχαν
είπα να μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή!)
Μικρά μυστικά για τη συνταγή
- Η δόση αυτής της συνταγής είναι μικρότερη από τις περισσότερες, οπότε είναι ιδανική αν δε θέλετε να κεράσετε όλη τη γειτονιά!
- Βγάζει περίπου 40 μελομακάρονα, ανάλογα και με το μέγεθος που θα τα πλάσετε.
- Δεν θα χρειαστείτε μίξερ, μόνο ένα κουτάλι στην αρχή και μετά ανακατεύετε με το χέρι.
- Η ζύμη θέλει προσοχή για δύο λόγους. Πρώτον, πρέπει να είναι μαλακιά, μόλις αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ και μπορεί να πλαστεί είναι έτοιμη. Και δεύτερον, δε θέλει σχεδόν καθόλου ζύμωμα, αλλιώς θα βγει το λάδι και στο ψήσιμο τα μελομακάρονα θα κάνουν χαρακιές.
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι σε δόσεις. Έχετε ακούσει το κλασικό «αλεύρι, όσο πάρει», οπότε έχετε στο νου σας ότι μπορεί να μην το πάρει όλο ή να χρειαστεί λίγο παραπάνω!
- Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 20 λεπτά.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά οβάλ και τα τοποθετούμε σε ταψί σε λαδόκολλα, όχι πολύ κοντά το ένα με το άλλο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά. Η πρώτη φουρνιά μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω από τις επόμενες.
- Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη το νερό και το μέλι σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση και μετά σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. Αν το μέλι αφρίσει το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
- Βουτάμε το μελομακάρονα στο σιρόπι και μετράμε μέχρι το 15.
- Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε πιατέλα ή τάπερ σε στρώσεις.
- Γαρνίρουμε κάθε στρώση με τα καρύδια και τα φυστίκια.
- Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό, οπότε κρατήστε την κατσαρόλα στο μάτι και ξαναζεστάνετε όταν χρειαστεί.
Για να διατηρηθούν
φρέσκα αν δεν τα βάλατε σε τάπερ, καλύψτε
την πιατέλα με μεμβράνη.
Καλή επιτυχία!
Αν δε θέλετε να φτιάξετε μελομακάρονα αλλά θέλετε να γελάσετε διαβάστε τη γιαλαντζί συνταγή για μελομακάρονα της Δέσποινας
Ερωφίλη από το ιστολόγιο erofilipateraki.gr
Δημοσίευση σχολίου
Take a moment to leave a comment!