Δεν είμαι καμία δεινή μαγείρισα, το αντίθετο μάλιστα. Συνήθως αφήνω το μαγείρεμα στον σύζυγο. Είναι μερικές συνταγές όμως που τις κάνω με κλειστά μάτια, σίγουρη για την επιτυχία τους, καθώς όλοι παραδέχονται το πόσο νόστιμα πιάτα είναι. Μια τέτοια συνταγή είναι και τα γεμιστά θράψαλα (καλαμάρια) κι αν ψάχνεις νηστίσιμες συνταγές (σε λίγο μπαίνει η σαρακοστή) τότε ίσως σου έχω ένα πιάτο για να εντυπωσιάσεις.
Συνταγή για δύο άτομα:
Θα χρειαστείτε:
- 4 μεγάλα θράψαλα (εγώ συνήθως παίρνω ένα πακέτο με 8 κατεψυγμένα το οποίο το χωρίζω σε δύο μαγειρεψιές)
- 10 κουταλιές τις σούπας ρύζι νυχάκι (κατά προτίμηση)
- Από όσο ρύζι χρησιμοποιήσω βάζω αντίστοιχη ποσότητα σε νερό
- 1 κουτί ψιλοκομμένα τοματάκια (ή αν έχετε μια μεγάλη φρέσκια ντομάτα ή δύο μέτριες τριμμένες στον τρίφτη)
- Ελαιόλαδο (περίπου μισή κουτάλα ή 4 κουταλιές της σούπας)
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σφηνάκι ούζο ή τσίπουρο ή ένα ποτηράκι λευκό κρασί
- άνιθος
- κουκουνάρια
- σταφίδες
- αλάτι - πιπέρι
- οδοντογλυφίδες
Πάμε να το φτιάξουμε:
- Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και χωρίζουμε τα πλοκάμια από το σώμα. Πετάμε το σημείο με το μελάνι αν πρόκειται για φρέσκα) και πετάμε και το δόντι/μάτι.
- Κόβουμε τα πλοκάμια σε μικρά κομματάκια
- Πλένουμε το ρύζι και ψιλοκόβουμε σε κύβους το κρεμμύδι
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τα πλοκάμια και ανακατεύουμε λίγο να σοταριστούν και αυτά.
- Σβήνουμε με το ούζο
- Προσθέτουμε το ρύζι και την ντομάτα, ρίχνουμε το νερό, αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε να σιγοβράσει 3 λεπτά. Ρίχνουμε έπειτα τον άνηθο, τις σταφίδες και τα κουκουνάρια και ανακατεύουμε μέχρι να πιουν τα υγρά.
- Κατευάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει η γέμιση για να μην καούμε όσο γεμίζουμε τα θράψαλα.
- Γεμίζουμε τα θράψαλα και κλείνουμε με δύο οδοντογλυφίδες το κάθε ένα για να μην χυθεί η γέμιση
- Βάζουμε τα θράψαλα σε πυρέξ και όση γέμιση έχει περισσέψει την απλώνουμε γύρω τους. Αν νομίζετε ότι χρειάζεται προσθέτετε λίγο νερό. Ραντίζεται με ελάχιστο ελαιόλαδο αν το επιθυμείτε.
- Ψήνουμε στο φούρνο για μισή ώρα περίπου στους 180 βαθμούς
- Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε τα θράψαλα σε χαμηλή κατσαρόλα με καπάκι. Εμείς το λέμε πλακερό αυτό το σκέυος. Για περίπου 40 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά με κλειστό καπάκι και είναι έτοιμα.
Καλή μας όρεξη!!!!
Είμαι η Κατερίνα και ελπίζω να σε βοήθησε το άρθρο μου. Μπορείς να μάθεις περισσότερα για μένα εδώ.
Είμαι η Κατερίνα και ελπίζω να σε βοήθησε το άρθρο μου. Μπορείς να μάθεις περισσότερα για μένα εδώ.
Τώρα που ξεκινά η νηστεία θα τα φτιάξω οπωσδήποτε οπότε περίμενε εντυπώσεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ έφτιαξα τα τυροπιτακια (εντάξει μερικά βγήκαν πιο μεγάλα πχ τυρόπιτες). Θεϊκά. Έψαχνα αυτή την συνταγή. Μοιάζουν με αυτά που έφτιαχνε η γιαγιά μου.
ΔιαγραφήΚατερίνα τα έφτιαξα χθες τα καλαμαράκια, τα παιδιά ενθουσιάστηκαν, Φ-Ο-Β-Ε-Ρ-Α!!
ΔιαγραφήΚαθιερώθηκαν και θα τα φτιάχνω συχνότερα τώρα, ευχαριστούμε!
Τι σύμπτωση! Σήμερα έφτιαξα φρέσκα καλαμάρια γεμιστά στη γάστρα κ ανέβασα φωτο με τι πιάτο!!!! Όντως ωραίο φαγητό, κι ότι πρέπει για περιόδους νηστείας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι σύμπτωση! Σήμερα έφτιαξα φρέσκα καλαμάρια γεμιστά στη γάστρα κ ανέβασα φωτο με τι πιάτο!!!! Όντως ωραίο φαγητό, κι ότι πρέπει για περιόδους νηστείας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγω θα την φτιαξω τωρα στην νηστεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεινασα τωρα!
Μπραβο Κατερινα πολυ ωραια συνταγη!
Δημοσίευση σχολίου
Take a moment to leave a comment!