Νομίζω ότι μετά από τόσες Πασχαλιάτικες εξορμήσεις στο νησί των Φαιάκων, έχω πλέον την πείρα να μοιραστώ μαζί σας όλα όσα μου έμαθαν κι εμένα οι ντόπιοι για το Πάσχα στην Κέρκυρα. Για να καταφέρετε να τα δείτε όλα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Αν είστε από τους τυχερούς που μπορούν να φύγουν από το Σάββατο του Λαζάρου, τότε πιθανότατα θα καταφέρετε να δείτε όλες τις συναυλίες των φιλαρμονικών που διοργανώνονται στην πόλη. Αν πάλι δεν είστε τόσο μουσικός τύπος, θα χορτάσετε σεργιάνι στα σοκάκια και θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την λιτανεία της Κυριακής των Βαΐων, η οποία τελείται σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από την Πανώλη. Αν πάλι σκοπεύετε να πάτε από την Μεγάλη Παρασκευή θα σας συμβούλευα τα εξής:
· Αν μπορείτε να ταξιδέψετε καλύτερα την Μεγάλη Πέμπτη, καθώς την Μεγάλη Παρασκευή σας περιμένει τεράστια ταλαιπωρία στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και θα πρέπει να περιμένετε σε ατελείωτες ουρές για ώρες.
· Διαφορετικά φροντίστε να έχετε πάρει τηλέφωνο στο λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ούτως ώστε να ενημερωθείτε για τα πλοία που υπάρχουν. Προσωπικά προτιμώ τα πλοία κλειστού τύπου, καθώς κάνουν λίγο πιο γρήγορα την διαδρομή.
· Αν έχετε κανονίσει η διαμονή σας να είναι προς το νότιο μέρος του νησιού, εξετάστε το ενδεχόμενο να πάρετε το καράβι για Λευκίμμη
· Αν θέλετε να πάτε αεροπορικώς θα πρέπει να έχετε προμηθευτεί το εισιτήριο σας αρκετούς μήνες νωρίτερα. Πιθανότατα να μην βρείτε τελευταία στιγμή.
Έστω λοιπόν ότι έχετε καταφέρει να βρίσκεστε Μεγάλη Παρασκευή στην Κέρκυρα και ετοιμάζεστε για τον επιτάφιο. Αν έχετε δικό σας αυτοκίνητο, δυστυχώς δεν θα καταφέρετε να το παρκάρετε κοντά σε όλα τα δρώμενα αφού το λιμεναρχείο και η τροχαία έχουν κλείσει όλα τα Parking και πιθανότατα να μην βρείτε να παρκάρετε πουθενά στην πόλη.
Όσο πιο νωρίς βρείτε ένα τραπέζι σε μια από τις καφετέριες στο Λιστόν, τόσο το καλύτερο. Αν όχι τότε δυστυχώς, δεν θα βρείτε τίποτα να κάτσετε για να δείτε τον επιτάφιο που περνάει από εκεί. Αν λοιπόν δεν καταφέρετε να κάτσετε κάπου, μην απελπίζεστε, σεργιανίστε στα σοκάκια και απολαύστε την λιτανεία από διάφορα σημεία της πόλης. Θα σας συνιστούσα να πάτε στην Μητρόπολη (αν ο καιρός το επιτρέπει) και να κάτσετε σε ένα από τα πεζούλια. Μπορεί να χάσετε την μεγαλοπρέπεια του Λιστόν αλλά θα δείτε και από εκεί όλη τη λιτανεία να περνάει από μπροστά σας. Προσοχή όμως! Όταν τελειώσει η λιτανεία, μην περιμένετε άδικα στην πιάτσα της πλατείας για ταξί. Καλύτερα να πάτε προς το Σαρόκο ή στο άγαλμα του Καποδίστρια γιατί η κυκλοφορία συνήθως κόβεται στα σημεία που περνάει ο επιτάφιος.
Και ερχόμαστε στο Μεγάλο Σάββατο. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου το πιο πολυσυζητημένο γεγονός λαμβάνει χώρα στην πόλη της Κέρκυρας. Θα πρέπει να βρείτε να κάτσετε κάπου στην Σπιανάδα ή στο Λιστόν για να μπορέσετε να απολαύσετε καλύτερα τα τεκταινόμενα . Κατά την γνώμη μου θα πρέπει να κάτσετε στο Λιστόν, όμως αν πάτε αργά τότε πιθανότατα να μην καταφέρετε να βρείτε να κάτσετε σε καμία καφετέρια. Το ραντεβού δίνεται το πρωί γύρω στις 6 με 7 το αργότερο- ναι ναι τόσο πρωί- όπου όποιος προλάβει κάθεται σε κάποια καφετέρια και φιλάει και καμία καρέκλα για τους υπόλοιπους. Πιστέψτε με, αν δεν πάτε 6:30 το πρωί στο Λιστόν για να βρείτε κάπου να κάτσετε πιθανότατα να μην βρείτε καθόλου. Καλύτερα να κάτσετε στα Ανάκτορα ή κάπου αλλού γύρω από την πλατεία γιατί ούτε και κει θα υπάρχει χώρος να σταθείτε μετά τις 8:30. Εξοπλιστείτε με ζακέτες και εφημερίδες γιατί μέχρι τις 9 το πρωί θα περιμένετε απλά να ξεκινήσει η λιτανεία.
Θα δείτε τις φιλαρμονικές του νησιού να «συναγωνίζονται» ποια θα παίξει πιο επιβλητικά τα πασχαλινά εμβατήρια. Κατά παράδοση παίζουν συγκεκριμένες μουσικές το Μεγάλο Σάββατο: τη Marcia Funebre (επιτάφιος πορεία) από την Hρωική του Beethoven που παίζει η Φιλαρμονική «Καποδίστριας» (αυτοί με τα κόκκινα), το Calde Lacrime του Michelli η Μάτζαρος (μπλε στολή) και τον Αμλέτο που παίζει η Παλιά (μπλε με κόκκινο η στολή).
Μετά από την λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου όλες οι Μπάντες του νησιού περνάνε από μπροστά μας και με την πρώτη Ανάσταση, ρίχνουν τους «Μπότηδες» (μτφρ. Στάμνες ή κανάτια γεμάτα νερό, για τους υπόλοιπους) από τα μπαλκόνια, για να προκαλέσουν κρότο με την χαρμόσυνη είδηση της πρώτης Ανάστασης. Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης λοιπόν στις 11μμ, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τους μπότηδες από τα μπαλκόνια τους.
Το έθιμο με το σπάσιμο των κανατιών το Πάσχα στην Κέρκυρα έχει μακριά ιστορία και το κρατούν σε όλο το νησί, αφού είναι και το πιο εντυπωσιακό. Καλού κακού πάντως αποφύγετε να βρεθείτε κάτω από μπαλκόνι εκείνη την μέρα και ώρα, αν βρίσκεστε στην Κέρκυρα. Επίσης, μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας και ένα κομματάκι και να το κρατήσετε μαζί σας όλο το χρόνο – λέγεται ότι φέρνει καλή τύχη.
Το βράδυ του Σαββάτου, όλη η Κέρκυρα μαζεύεται στην πάνω πλατεία για τον εορτασμό της Ανάστασης του Κυρίου. Αν μπορείτε να βρείτε τραπέζι στο Cavalieri (ένα παλιό και πολύ γνωστό ξενοδοχείο στην πάνω Πλατεία) έχει καλώς. Εμείς πάντως συνήθως καθόμαστε στην πάνω πλατεία κοντά στο πλατύ καντούνι για να έχουμε πανοραμική θέα. Μουσική και θρησκευτική κατάνυξη πλημμυρίζει το βράδυ της Ανάστασης την πόλη. Και αμέσως μετά το «Δεύτε λάβετε φως» όλη η πλατεία γεμίζει κεράκια αναμμένα, καθώς ο κόσμος περιμένει το «Χριστός Ανέστη». Με το μήνυμα της Ανάστασης βεγγαλικά πλημμυρίζουν τον Κερκυραϊκό ουρανό και γιορτινά μηνύματα ακούγονται από παντού.
Tip: Εδώ την Μαγειρίτσα την λένε «τσιλίχουρδα» και όπως και σε κάθε περιοχή της χώρας μας, είναι μια διαφορετική εκδοχή του ίδιου πιάτου.
Και το μεγάλο μυστικό!
Μπορεί για πολλούς οι γιορτές να τελειώνουν το βράδυ της Ανάστασης και η Κυριακή να είναι αφιερωμένη στο παραδοσιακό ψήσιμο του αρνιού. Όμως για τους Κερκυραίους η Κυριακή του Πάσχα είναι και πάλι διαφορετική. Το ψήσιμο του αρνιού είναι ένα έθιμο πρόσφατα εισαγμένο στην Κέρκυρα. Οι Κερκυραίοι τρώνε σούπα αυγολέμονο την Κυριακή του Πάσχα, φτιαγμένη με 3 διαφορετικά είδη κρεάτων. Το μεγάλο μυστικό όμως είναι ότι από τις 7.00 το πρωί κάθε εκκλησία, όπως συμβαίνει και με τους Επιταφίους, κάνει περιφορά της Ανάστασης στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με Φιλαρμονικές, σχολεία, προσκόπους, χορωδίες. Την Κυριακή το πρωί κατεβείτε μια βόλτα στην πόλη και καθίστε στο Λιστόν (πιο άνετα πλέον) για να απολαύσετε ένα καφέ καθώς θα περνάνε οι φιλαρμονικές και θα παίζουν χαρμόσυνες μουσικές. Μάλιστα συνηθίζεται να την λένε Κυριακή της Λαμπριάς και πολλοί «ταμένοι» κατεβαίνουν στην πόλη για να δουν από νωρίς το πρωί στο Λιστόν τις περιφορές των Αναστάσεων των Ναών της παλιάς πόλης. Μην παραλείψετε λοιπόν να πιείτε ένα καφεδάκι με του «ταμένους».
Κλείσε εισιτήρια έγκαιρα για να πετύχεις καλύτερες τιμές !
Καλό Πάσχα!
Κατερίνα από τα The KM Projects
Πολύ ωραίο άρθρο!!! Χαίρομαι που σχολίασες το βίντεο μου απ' την Κέρκυρα και έτσι το βρήκαι😉
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημοσίευση σχολίου
Take a moment to leave a comment!