Μου αρέσει η μυρωδιά του ψωμιού που ψήνεται και όταν βγαίνει ζεστό από τον φούρνο τότε σπάνια μπορώ να κρατηθώ και να το αφήσω να κρυώσει λίγο..
Συνήθως το περισσότερο τρώγεται ακριβώς εκείνη την στιγμή, καυτό!
Έτσι και με το συγκεκριμένο ελιόψωμο που έφτιαξα πριν μερικές μέρες.. λίγο έλειψε να μην προλάβω να το φωτογραφίσω!
Το σπίτι όλο μοσχομύρισε κι έκανε ακόμα και τα αστροπελέκια που ήταν κλεισμένα στα δωμάτιά τους να κατέβουν τρέχοντας λέγοντας "κάτι ωραίο μυρίζει"..
Η προετοιμασία είναι απλή και γρήγορη και για να το φτιάξεις θα χρειαστείς:
Ανακατεύεις σε μια λεκανίτσα το αλεύρι με την μαγιά, το αλάτι και την ζάχαρη.
Κατόπιν ανοίγεις μια μικρή λακουβίτσα στο κέντρο και βάζεις το ελαιόλαδο, το ξύδι και λίγο νερό.
Παίρνεις από τα πλάγια αλεύρι και ξεκινάς να ζυμώνεις ρίχνοντας παράλληλα σιγά το χλιαρό νερό.
Συνεχίζεις έως ότου γίνει μια μαλακιά ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
Προσθέτεις τις ελιές και συνεχίζεις να ζυμώνεις μέχρι να πάνε παντού.
Πλάθεις την ζύμη σε καρβέλι, το σκεπάζεις με μια πετσέτα και το αφήνεις για δυο ώρες να φουσκώσει.
Ψήνεις στους 180-200 βαθμούς για 40-50 λεπτά.
Καλή επιτυχία!
Είμαι η Τζίνα από το blog "Εικόνες & Ψίθυροι"
Συνήθως το περισσότερο τρώγεται ακριβώς εκείνη την στιγμή, καυτό!
Έτσι και με το συγκεκριμένο ελιόψωμο που έφτιαξα πριν μερικές μέρες.. λίγο έλειψε να μην προλάβω να το φωτογραφίσω!
Το σπίτι όλο μοσχομύρισε κι έκανε ακόμα και τα αστροπελέκια που ήταν κλεισμένα στα δωμάτιά τους να κατέβουν τρέχοντας λέγοντας "κάτι ωραίο μυρίζει"..
Η προετοιμασία είναι απλή και γρήγορη και για να το φτιάξεις θα χρειαστείς:
- 500 γρ. αλεύρι (εγώ χρησιμοποίησα μισό άσπρο και μισό ολικής)
- 1 φακελάκι μαγιά
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- λίγες σταγόνες ξύδι
- ελιές (εγώ αγόρασα από το σούπερ μάρκετ ελιές κομμένες δίχως κουκούτσια)
- χλιαρό νερό όσο πάρει.
Ανακατεύεις σε μια λεκανίτσα το αλεύρι με την μαγιά, το αλάτι και την ζάχαρη.
Κατόπιν ανοίγεις μια μικρή λακουβίτσα στο κέντρο και βάζεις το ελαιόλαδο, το ξύδι και λίγο νερό.
Παίρνεις από τα πλάγια αλεύρι και ξεκινάς να ζυμώνεις ρίχνοντας παράλληλα σιγά το χλιαρό νερό.
Συνεχίζεις έως ότου γίνει μια μαλακιά ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
Προσθέτεις τις ελιές και συνεχίζεις να ζυμώνεις μέχρι να πάνε παντού.
Πλάθεις την ζύμη σε καρβέλι, το σκεπάζεις με μια πετσέτα και το αφήνεις για δυο ώρες να φουσκώσει.
Ψήνεις στους 180-200 βαθμούς για 40-50 λεπτά.
Καλή επιτυχία!
Είμαι η Τζίνα από το blog "Εικόνες & Ψίθυροι"
Δημοσίευση σχολίου
Take a moment to leave a comment!