Πριν από λίγες μέρες αποφασίσαμε να εκδράμουμε στο Τατόι και να επισκεφθούμε τα παλιά ανάκτορα. Μια από τις απολαύσεις που θα πρέπει να βάλεις στην ζωή σου, είναι και οι εκδρομές και όταν τις συνδυάζεις με λίγη ιστορία, αποκτούν περισσότερο ενδιαφέρον.
15 χιλιόμετρα από την Αθήνα βρίσκεται ένας ιστορικός και φυσιολατρικός παράδεισος, γεμάτος αρχιτεκτονικά αριστουργήματα και πολλές, πάρα πολλές αναφορές στην ιστορία αυτού του τόπου και στον θεσμό της βασιλείας που συνδέθηκε με την χώρα μας.
Το κτήμα ανήκε παλαιότερα (μετά την απελευθέρωση) στην φαναριώτικη οικογένεια Κατακουζηνού, που με τον γάμο της κόρης Ελπίδας Κατακουζηνού με τον επίσης Φαναριώτη Σκαρλάτο Σούτσο, η έκταση που πριν αποτελούταν από τρία διαφορετικά τσιφλίκια, ενοποιείται στο κτήμα που ονομάζεται τώρα Τατόι.
Τον Αύγουστο του 1843, επισκέπτεται το Τατόι η βασίλισσα Αμαλία και θέλγεται από την ομορφιά της φύσης. Αργά το απόγευμα της 6ης Απριλίου 1865, θα διανυκτερεύσει εκεί, καθ’οδόν προς την Χαλκίδα, ο βασιλεύς Γεώργιος Α’, ως φιλοξενούμενος του Σκαρλάτου Σούτσου που είναι ο αυλάρχης του. Το Τατόι είναι ο πρώτος σταθμός, της πρώτης περιοδείας του νεαρού βασιλέως για να γνωρίσει την χώρα του, στην οποία αφίχθηκε το φθινόπωρο του 1863. Μετά από μερικά χρόνια θα το αγόραζε έναντι 300.000 δρασμών, καταβλητέων σε 4 δόσεις από τον βασιλιά, ενώ θα προστεθούν σε αυτό μερικές χιλιάδες στρέμματα ακόμα, προσφορά της βουλής προς τον νέο βασιλιά.
Αρχικά, προβλεπόταν ο σχεδιασμός της κατοικίας από τον Τσίλερ, ο οποίος ήθελε να φτιάξει μια βίλα ελληνοελβετικού (όπως ο ίδιος ονόμαζε) ρυθμού, η οποία μετέπειτα θα διαφοροποιηθεί κατά πολύ. Αργότερα και επηρεασμένος από την γενέτειρα της συζύγου του Όλγας, ο Γεώργιος Α' αποφασίζει να αναθέσει την ανέγερση των νέων κτιρίων στο νέο και άσημο αρχιτέκτονα Σάββα Μπούκη, τον οποίο και θα στείλουν στην Αγία Πετρούπολη, με την εντολή να αντιγράψει μια από τις δύο νεογοτθικές επαύλεις που ήσαν κτισμένες μέσα στο αχανές πάρκο του ανακτόρου Πέτερχοφ, στα νότια παράλια του Φινικού κόλπου. Στο ανώτερο επίπεδο τοποθετήθηκε το άγαλμα ενός κοζάκου κυνηγού, έργο του Ιευγκένι Λανσεράι, το οποίο η βασίλισσα Όλγα αγόρασε και έφερε από την Ρωσία.
Στην οργάνωση του κτήματος ο Γεώργιος Α’ επέλεξε ως συνεργάτες δύο Δανούς, τον εκκεντρικό, αλλά εξαιρετικά αγαπητό στην αθηναϊκή κοινωνία, Λουδοβίκο Μύντερ (1873-1892) και στην συνέχεια, τον Όθωνα Βάισμαν (1893-1914). Μαζί με τον βασιλέα έδωσαν στο Τατόι την τελική του μορφή, αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας και δασοπροστασίας, που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Το κτήμα έχει τεράστια ιστορία την οποία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στην επίσημη σελίδα φίλων κτήματος Τατοΐου. Πρόκειται για ένα σύλλογο που έχει ως σκοπό την προστασία και ανάδειξη του ιστορικού, αρχιτεκτονικού και φυσιολατρικού αυτού μνημείου.
Το κτήμα στο Τατόι προσφέρεται για μεγάλους περιπάτους είτε προς τα ανάκτορα, είτε προς τα υπόλοιπα οικοδομήματα (στάβλους, βουτυροκομεία, υπασπιστήρια κτλ), είτε ακόμη προς τους βασιλικούς τάφους.
Είναι ένας περίπατος που αξίζει να κάνει όποιος βρίσκεται κοντά στην Πάρνηθα, τόσο για τον φυσικό όσο και για τον ιστορικό πλούτο του κτήματος. Πάντα όμως με σεβασμό στην φύση και χωρίς να αφήνουμε πίσω μας σκουπίδια. Αυτό το τονίζω, γιατί δυστυχώς ακόμα και σε αυτό το κτήμα, υπήρχαν διάσπαρτα σκουπίδια εκδρομέων, που δεν θέλησαν να χρησιμοποιήσουν τους κάδους απορριμάτων αλλά προτίμησαν να τα ρίξουν κάτω, αφήνοντας την φύση να διαχειριστεί την τύχη της πλαστικής τους σακούλας. Προσοχή λοιπόν!
Στο κτήμα μέσα θα βρείτε βουτυροκομείο αλλά και στάβλους, ενώ αξίζει να επισκεφτείτε και το ταφικό συγκρότημα, όπου θα βρείτε τους τάφους της τέως βασιλικής οικογένειας.
Τα λέμε κάθε Τρίτη, αλλά αν δεν μπορείς να με αποχωριστείς σε περιμένω στο Blog μου
Κατερίνα από τα The KM Projects
Εξαιρετική ανάρτηση! Κατερίνα μας "ταξίδεψες" σε ένα πολύ όμορφο αλλά δυστυχ΄ςω παρατημένο μέρος που αγαπώ ιδιαίτερα. Είχα την ευκαιρία να τον επισκεφτώ πριν 2 ή 3 χρόνια με ένα πολύ αγαπημένο μου πρόσωπο και εντυπωσιάστηκα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!
Εγώ δεν είχα ιδέα ότι είναι επισκέψιμη η περιοχή! Και τα ιστορικά στοιχεία που μας έδωσες μου άρεσαν πάρα πολύ!Για όποιον είναι στην Αθήνα, είναι πολύ ωραία ιδέα για εκδρομούλα τώρα που μπήκε κι η Άνοιξη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι είναι καταπληκτική βόλτα, σαν να ταξιδεύεις πίσω στο χρόνο
ΔιαγραφήΜια ομορφη βολτα με πηγες Κατερινα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικη η αναρτηση σου!
Δημοσίευση σχολίου
Take a moment to leave a comment!